TRANSPONDER
Son Güncelleme:
- English
- Türkçe
TRANSPONDER: TRANSnational biodiversity and ecosystem assessment approaches for PONDscapes in EuRope
Proje numarası: Biodiversa2022-64
Proje kısaltması: TRANSPONDER
Proje başlığı: Avrupa'daki havuz manzaraları için transnasyonal biyoçeşitlilik ve ekosistem değerlendirme yaklaşımları
Süre: 36 ay
Başlangıç tarihi: 2024-02-01
Serbest anahtar kelimeler: biyoçeşitlilik, göletler, geçici göletler, hidroperiyod, genetik çeşitlilik, fonksiyonel çeşitlilik, izleme
Amaçlar: TRANSPONDER (Şekil 1), göletlerde ve gölet manzaralarında biyoçeşitlilik ve ekosistem değişimini değerlendirme yeteneğimizi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu, gözetlenen ve değerli ekosistemlerde biyoçeşitlilik izleme için araçları optimize etmek ve protokoller geliştirmekle ilgilidir. Bu, izleme için sitelerin seçilmesine ve kanıta dayalı optimizasyona, izleme prosedürlerinin transnasyonal bağlamda standartlaştırılmasına ve otomasyonuna yönelik yaklaşımların oluşturulmasını içerir.
Sürekli olarak çeşitli paydaş gruplarıyla etkileşim halinde olan TRANSPONDER, aynı zamanda uzmanlık bilgisi alışverişi ve beklentilerin paylaşımı için bir ağ oluşturmayı ve bu sayede proje etkisini artırmayı hedeflemektedir.
Projenin aşağıdaki hedefleri bulunmaktadır:
Hedef 1: Mevcut veritabanları kullanılarak, çeşitli gölet tiplerinde protokollerin test edilmesi için hedeflenmiş örnekleme ile birlikte, biyoçeşitlilik desenleri ve dinamiklerini izlemek için örnekleme protokollerinin optimize edilmesi. (WP1)
Hedef 2: Ana taksonlarda (zooplankton ve makrofitler) fonksiyonel ve genetik çeşitliliği içerecek şekilde izlenebilecek biyoçeşitlilik ölçümlerinin spektrumunu genişletmeyi sağlayan yöntemler geliştirmek. Bu, popülasyon, topluluk ve ekosistem dayanıklılığının temel bileşenlerini yakalamak için önemlidir. (WP1)
Hedef 3: Avrupa genelinde göletlerin ve gölet manzaralarının izlenmesinin verimliliğini ve ölçeğini artırmak için otomatik yöntemler geliştirmek, böylece büyük ölçekli gölet biyoçeşitlilik izleme projelerinin gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktır. (WP2).
Hedef 4: Paydaşlarla birlikte geliştirilen standartlaştırılmış bir transnasyonal protokolde metodolojik gelişmeleri sentezlemek, gölet biyoçeşitliliği ve ekolojik durum için geniş bir uygulama metodolojisi üretmek. (WP3)
Hedef 5: Katılım ve farkındalığı artırmak için sivil topluma dış kaynak kullanımıyla, standartlaştırılmış izleme programlarını azaltılmış ancak yüksek kapsama sahip verilerle tamamlamak için bir izleme protokolünün basitleştirilmiş bir versiyonunu geliştirmek. (WP3)
Hedef 6: Bioçeşitlilik izleme ve izleme politikası geliştirme sürecine bağlı paydaşların transnasyonal bir ağını geliştirmek, böylece gölet ve gölet manzaraları biyoçeşitliliği için izleme protokollerini birlikte geliştirmek. İzleme programlarının uygulanmasını artırmak ve bilgi, veri ve en iyi uygulamaların paylaşımını sağlamak için iletişim kanalları kurmak. Sonuç olarak, TRANSPONDER'ın politika yapımını kolaylaştırması. (WP4)
Genel araştırma stratejisi
TRANSPONDER, birbirini bilgilendiren dört çalışma paketinden (Şekil 2) oluşmaktadır. WP1, 7 Avrupa ülkesinde mevcut verilerden, hedeflenmiş alan çalışmalarından ve yeni yöntemsel yaklaşımlardan yararlanarak, göletlerin biyoçeşitliliğini değerlendirmek için standart bir metodoloji geliştirmeyi ve optimize etmeyi amaçlamaktadır. WP2, yüksek verimlilikte analizleri teşvik eden gelişmiş otomasyonun gölet biyoçeşitliliği değerlendirmelerine entegrasyonu üzerine odaklanır. WP3, WP1 ve WP2'de elde edilen verilere ve metodolojik gelişmelere dayalı olarak optimize edilmiş, genel olarak uygulanabilir izleme protokollerinin geliştirilmesine odaklanır. WP3 ayrıca, büyük ölçekli ve vatandaş odaklı izleme projelerini destekleyebilecek, azalan derinlik ancak yüksek kapsama sahip verilerle izleme protokollerinin basitleştirilmiş versiyonlarını geliştirecektir. WP4'te, hem bölgesel hem de Avrupa düzeyinde paydaşları katılıma teşvik edecek ve (i) izleme protokollerinin birlikte geliştirilmesini, (ii) göletlerin ve göletlerin biyoçeşitliliğinin korunması ve politikadaki temel rolünün profilini yükseltmeyi, (iii) gölet ve gölet biyoçeşitliliği izleme programlarının benimsenmesini teşvik etmeyi ve (iv) gölet verilerini ana mevcut platformlara entegre etmeyi amaçlayacak.